A makulátlan filmszínház

Szatszang részlet Papadzsival:

Ha filmszínházba mész, vászonra vetített képeket látsz. Ezek közül néhány folyókat és hegyeket ábrázol, mások szerelmi románcot, megint mások olyan történetet, amelyben rablók támadnak meg embereket. Amikor a film véget ér, a vászon nem lesz nedves a folyótól, nem lesz illatos a románc után, s nem lesznek rajta golyónyomok a rablók fegyvereitől.

A vászon makulátlanul tiszta. Ez a megnyilvánulás az elmédben felbukkanó vágyak kivetülése, melyek hatására azonosítod magad a film kivetített nézőjével. De te nem vagy azonos ezekkel a projekciókkal, te a vászon vagy! Ha magával a makulátlan, nem változó, örök vászonnal azonosítod magad – amely ugyanaz a film előtt, közben és után –, akkor te magad nem fogsz változni, ennélfogva a változásokat nem elszenvedni, hanem élvezni fogod.

Papadzsi (Papaji)
Papadzsi

Minden létező ez az egyetlen makulátlan vászon. Nincs szükség gyakorlásra ahhoz, hogy megtisztítsuk a szennyeződésektől, hiszen túl van mindenen. Azoknak a tanítóknak, akik azt kívánják tőled, hogy életeket tölts gyakorlással, a saját elméjüket kellene megtisztítaniuk.