A Mester szavai

Az idézet forrása: Srí Rámakrisna evangéliuma című könyv • Filosz Kiadó

“Srí Rámakrisna olyan állapotba hozott, hogy – miután hét-nyolc órán keresztül hallgattam és közelről megfigyeltem őt – mindenre vissza tudtam emlékezni, amikor éjszaka hazaértem.

Minden részletet le tudtam jegyezni. Egy nap alatt nem végeztem az egésszel. Fokozatosan jelent meg az elmémben. Ilyen mély benyomást tett rám. Öt évig mindent feljegyeztem, és senki sem tudott róla. […] Mindent emlékezetből írtam le, miután hazatértem. Időnként egész éjszaka ébren kellett maradnom. Amit itt közzéteszek, azt nem másoktól gyűjtöttem össze. […] Olykor hét napig írtam egyetlen találkozás eseményeit, felidéztem az elhangzott dalokat, a sorrendjüket, a szamádhit1 és így tovább. […] Minden egyes részleten ezerszer meditáltam életem során. […]

Sokszor előfordult, hogy nem voltam elégedett a leírással, amelyet az eseményekről készítettem. Ilyenkor azonnal mély meditációba merültem Thákurról. Ekkor lelki szemeim előtt megjelent a megfelelő kép ragyogó, valódi, élő alakban. Ez az oka annak, hogy bár fizikai értelemben nagy a távolság, ez a történet olyan friss és életszerű marad az elmémben, mintha csak most történt volna.”

Mahéndra Náth Gupta