Adyashanti

posted in: Életrajzok | 0

(1965 - )

Sokak által elismert spirituális tanító, aki az advaita és a Zen hagyományban is otthonosan mozog.

Adyashanti

Adyashanti (A szanszkirit szó jelentése, “kezdettelen béke”), egy spirituális tanító, aki rendszeresen tanít, és tart szatszangokat az Egyesült Államokban valamint külföldön. Számos CD DVD és könyv szerzője, valamint ő az Open Gate Sagha nevű nonprofit szervezet megalapítója, amely a tanításainak közzétételével és elősegítésével foglalkozik.

Adyashanti, született nevén Steven Gray, 14 évig gyakorolt zent tanítója, Arvis Joen Justi keze alatt. Justi a kor híres zen mesterének, Taizan Maezumi Roshinak volt a tanítványa. 25 éves korától kezdődően egy sor felébredési folyamatnak nevezhető átalakulási folyamaton esett át. Hat évvel később, 1996-ban, Arvis Joen Justi felkérte őt, hogy kezdjen el tanítani.

Mivel azonban maga Arvis Joen Justi nem esett át a tan átadásának zen-hagyomány szerinti szertartásán, ezért maga Adyashanti sem tekinthető egyetlen Dharma-vonal hivatalos továbbvivőjének sem. Inkább Arvis Joen Justi utódjának tekinthető, amely egy Taizan Maezumi roshi által kezdeményezett világi-gyakorló vonalnak fele meg.

Adyashanti tanítói stílusa a közvetlenség és a spontaneitás. Korai zen mesterekhez és az advaita védánta bölcseinek tanításaihoz egyaránt hasonlítják. Ő maga viszont így vélekedik: „Ha a szavaimat bármilyen hagyomány vagy »izmus« szűrőjén keresztül hallod, teljesen elszalasztod, amit mondok. A megszabadító igazság nem statikus, hanem élő. Nem lehet fogalmakkal elmagyarázni és az elmével megérteni. Az igazság a fogalmi fundamentalizmus minden formáján túl található. Az, ami vagy, meghaladja ezeket – már most is éber, jelenvaló, itt és most van. Én csak segítek neked, hogy felismerhesd.”

Adyashanti