Az Út gyakorlása – Dógen

Dógen ezt is mondta:

– Az Út gyakorlása során ügyelnetek kell arra az alapvető dologra, hogy dobjátok el azt a múltból származó hajlamotokat, hogy belekapaszkodnátok bizonyos dolgokba. Ha megváltoztatjátok testi viselkedéseteket, tudatotok is megreformálódik. Először is tegyétek azt, amit az előírások szerint tennetek kell, és kerüljétek el azt, amit azok tiltanak. Tudatotok ezután magától megváltozik.

Kínában a világi emberek között van egy szokás, hogy összegyűlnek őseik sírjánál, és úgy tesznek, mintha sírnának, gyermeki tiszteletüket kifejezve anyjuk és apjuk iránt. Előfordul, hogy tényleg elsírják magukat. Az Út gyakorlói! Még ha kezdetben ez nincs is meg, ha kényszerítitek magatokat arra, hogy gyakoroljátok a Buddha-utat, felébredhet bennetek az igaz bódhi-tudat. Különösen azoknak kell gyakorolniuk a Szangha többi tagját követve, aki kezdők az Úton. Ne kapkodjátok el az alapvető dolgoknak és a régiek példájának megismerését, megértését. Nagyon fontos, hogy ezeket a dolgokat félreértés nélkül megértsétek, amikor elvonultok a hegyek közé, vagy elzárkóztok a városban. Ha a többieket követve gyakoroltok, biztosan megvalósítjátok az Utat. Olyan ez, mint egy utazás. Bár nem tudjátok, hogyan kell kormányozni a hajót, ha mindent a tengerészek ügyességére bíztok, akár értetek hozzá, akár nem, el fogjátok érni a másik partot. Csak akkor válhattok természetesen az Út emberévé, ha jó tanítót követtek, és társakkal gyakoroltok, személyes nézetek dédelgetése nélkül.

Az Út tanítványai! Ha már elértétek a megvilágosodást, akkor se hagyjátok abba a gyakorlást! Ne gondoljátok, hogy a csúcsra értetek! Az Út végtelen. Még ha elértétek is a megvilágosodást, akkor is folytassátok tovább az Út gyakorlását!