Bobby Clennell

posted in: Életrajzok | 0

London, 1943. márc. 20. – ...

Nemzetközi ismertségű szenior Iyengar-tanító, akinek az egyik fő szakterülete a női jóga, és a nők komplex testi-lelki egészsége.

Bobby Clennell

Bobby Clennell több mint 30 éve tanít Iyengar-jógát. A New York-i Iyengar Intézet alapító tagja, ahol öt órája van hetente, ezekből az egyik női óra, ahol női jógát tanít, egy másik pedig kismama óra. Műhelyeket is tart szerte az Egyesült Államokban és Európában, valamint férjével, Lindsey Clennell jógaoktatóval közösen elvonulásokat vezetnek az Egyesült Királyságban, Tobago-ban és Mexikóban.

Bobby Londonban kezdett el jógázni a hetvenes évek elején, miközben jelmeztervezőként és animátorként dolgozott. Férjével Lindsey-vel és fiaival Miles-szal és Jake-kel 1976-ban utaztak először Punéba, Indiába, hogy B. K. S. Iyengartól tanuljanak. Azóta minden második évben visszatér, hogy tovább tanuljon. 1977 óta okleveles Iyengar jóga oktató.

Női jóga

A nyolcvanas években a B. K. S. Iyengar lányával, Geetával való tanulás hatására Bobby elkezdett érdeklődni a női jóga témái iránt. Mialatt B. K. S. Iyengar órát tartott, a menstruáló nők a terem hátsó részében egy csendesebb gyakorlást tartottak. Geeta tanította ezeket a nőket. Ez a tapasztalat felébresztette Bobby-ban a női gyakorlás szükségét, és azóta is ez áll a tanítása középpontjában.

Egy ”Yantra” című rövidfilmet is készített, ami B. K. S. Iyengar ászanagyakorlásának mozdulatain alapul.

Bobby Clennell New Yorkban él. További információk a tanítási órarendjéről és a filmről a www. bobbyclennell.com weboldalon találhatóak.

Kapcsolódó könyvek

  • B. K. S. Iyengar: Light on Life: The Yoga Journey to Wholeness, Inner Peace, and Ultimate Freedom.
  • Emmaus, PA: Rodale, 2005 (Élet új megvilágításban: A jóga útja a teljesség, belső béke és végső szabadság felé. Magyar kiadása előkészületben.)
  • Jóga új megvilágításban. Budapest, 2010, Saxum.
  • Pránájáma új megvilágításban. Átfogó útmutatás a jógalégzéshez. Budapest, 2009, Filosz.
  • A jóga-szútrák szíve. A jóga filozófiájának végső vezérfonala. Budapest, 2014, Saxum.
  • A jóga fája. Budapest, 2009, Filosz.
  • Jóga: A holisztikus egészséghez vezető út. Budapest, 2009, Gabo Kiadó.
  • Geeta S. Iyengar: Yoga: A Gem for Women (Jóga: drágakő nőknek.) Toronto, 2002, Timeless Books.

A szerző könyvei