Csak a végső tanítás! – Dógen

Az idézet forrása: Dógen zen - Sóbógenzó zuimonki című könyv • Filosz Kiadó

Dógen mester tanítávnyokhoz intézett keresetlen szavaiból.

Dógen zendzsi

Dógen:

– Amikor valaki a Dharmáról vagy a gyakorlás lényegéről kérdez, a zen-szerzeteseknek az igaz Dharma alapján kell válaszolniuk. Ne válaszoljatok olyan ügyes fortélyok segítségével, amelyek nem igazak, azt gondolván, hogy az illető nem a Dharma hordozója, vagy hogy nem képes megérteni, mert csupán kezdő.

A bódhiszattva-előírások1 szelleme olyan, hogy még ha valaki, aki a hínajána-út hordozója, a hínajána-útról kérdez benneteket, akkor is a mahájána szerint kell felelnetek. A Tathágata is ezt tanította egész életében. Az átmeneti tanítás mint ügyes eszköz valójában haszontalan. Végső fokon csak a végső, igaz tanítás hasznos. Ezért ne törődjetek azzal, hogy az illető képes-e megérteni, vagy sem, válaszoljatok az igaz Dharma talaján állva.

Amikor láttok valakit, értékeljétek igaz erényeit. Ne ítélkezzetek fölötte külső megjelenése vagy más felületes jellemzői alapján.

A régi időkben egy ember elment Konfuciuszhoz2, hogy a tanítványa legyen. Konfuciusz megkérdezte tőle:

„Miért akarsz a tanítványom lenni?”

Az illető így felelt:

„Amikor láttalak az udvar felé menni, nagyon nemesnek és méltóságteljesnek tűntél. Így elhatároztam, hogy a tanítványod leszek.”

Ezután Konfuciusz megkérte egyik tanítványát, hogy hozza oda a kétkerekű kocsiját, a ruháit, aranyat, ezüstöt és más kincseket. Odaadta ezeket az embernek, és azt mondta neki:

„Te nem engem tisztelsz” – azzal elküldte.