Csögyam Trungpa

posted in: Életrajzok | 0

(Chos rgyam Drung pa, 1939 febr. 28, – 1987 ápr. 4.)

buddhista meditációs mester

Csögyam Trungpa

Csögyam Trungpa a huszadik századi amerikai buddhizmus legellentmondásosabb alakja. A buddhizmus oldaláról mára már mindenki elismeri, hogy a nyugati tanítványi számára a buddha-tan (Dharma) eredeti szellemiségét közvetítette. Tibeti tanító- és szerzetestársai csodálták, ahogyan a legkülönfélébb módszerekkel tudta ugyanazt a tanítást megmutatni a legkülönfélébb embereknek.

Harcosnak lenni annyi, mint
Örökké úton lenni;
megtanulni valódi önmagunkat
az élet minden pillanatában.

A személyisége körüli ellentmondások nagy része abból származik, hogy ő már hazájában, Tibetben sem igazán tisztelte a konvenciókat. És éppen ebben rejlettek a sikerei, mellyel képes volt a tanításait gyakorlattá tenni a tanítványok és a hallgatóság számára.

Mint minden archaikus társadalomból Nyugatra érkezettet tanítót, a kultúrsokk a Tibetből érkezett Trunkpát is elérte. A tibeti világban nőtt fel, amely a huszadik század végéig egy Európában középkorinak nevezett értékrendet, világlátást őrzött meg.  Hatalmas a szakadék a szerény szerzetesi életmód és a nyugati világ fogyasztói szemlélete között. Erre nagyon sok könyvében rámutat, és ez inspirálta a Shambala tanítási ciklust is. Csögyam Trungpa a jelenségvilág testi szintjén  nem kímélte a tudatát hordozó „csónakot”. Ezt azonban láthatóan teljesen tudatosan tette, úgy számolt ezzel, mint a Buddha-dharma amerikai meggyökereztetésének az ára. Tanításait legtöbben csak halála után értették meg, kezdték valóra váltani. Összegyűjtött munkái a Shambhala kiadónál jelentek meg 2004-ben nyolc kötetben. A Halifaxben őrzött, róla készült dokumentációból egy digitális archívumot hoztak létre, amelyet minden általa alapított dharma-központban elérhetővé szeretnének tenni.

Csögyam Trungpa még Tibetben, 1959-ben, menekülésük előtt elkezdett Sambhala eszméjével foglalkozni, írása a menekülés közben elveszett. Több mint egy évtized múltán most olyan erővel szólaltak meg benne Sambhala hangjai, hogy megkapta első„nyugati” kincs-tanítását Padmaszambhava különleges megtestesüléseitől, Geszer kántól és a Rigden királyoktól. Hátralévő életében ezeket a tudatában feltárult kincseket tanította, magyarázta és adta tovább.

A Sambhala tanítások bevezetéseként Csögyam Trungpa létrehozta a Sambhala Páholyt (Shambhala Lodge), amely kiválasztott tanítványaiból állt, és a megvilágosodott társadalom létrehozását tekintette céljának. Ezzel egy időben, a haladó tanítványok továbblépéséhez különböző tibeti buddhista szövegeket kellett angolul elérhetővé tenni. Így jött létre a Nálanda Fordító Bizottságot, amely azóta is dolgozik. Maga Trungpa Rinpocse is, amikor csak tehette, személyesen bekapcsolódott a fordítói munkába.

 Róla szóló könyv

Diana J. Mukpo és Rose Gimian: Életem Csögyam Trungpával – Menydörgő sárkány

Forrás

Végh József: Csögyam Trungpa élete, avagy a gyémánt út amerikai megszervezése (http://www.tibet.hu/write/dokumentumok/csogyam_trungparol2a.pdf)

Vélemény, hozzászólás?