Dainin Katagiri

posted in: Életrajzok | 0

(Oszaka,1928 - Minnesota, 1990)

szoto zen mester, a Minnesota Zen Meditation Center első apátja

Katagiri Roshi

Idézetek

“A spirituális praxis egyik legfontosabb pontja, hogy ne próbálj elmenekülni a saját életed elől, hanem nézz vele szembe – teljesen alapossággal és mindenre kiterjedőn.”

*  *  *

“Ne használd a buddhizmust önmagadért! Add a tested és tudatod a Buddha-dharmának. A buddha nem istenség. A Buddha a te hétköznapi életed.”

*  *  *

“Ha a buddhizmust annak reményében tanulmányozod, hogy az majd segít rajtad, akkor ez azt jelenti, hogy az egód, az önzésed számára használod a buddhizmust. Bármeddig is teszed, ez csak egocdentrikus gyakorlás marad. Ha kitartasz amellett, hogy így gyakorolj, soha nem leszel elégedett, mivel a vágy végtelen.”

A japán származású Dainin Katagiri a szótó zen iskola kiváló tanítója, rósija volt. Munkásságával és az amerikai Minnesota Zen Meditation Center megalapításával jelentős szerepet vállalt az eredeti zen szellem nyugati megismertetésében.

Katagiri rósi fiatal korában a japán Eiheidzsi-kolostorban gyakorolt három éven keresztül Eko Hasimoto rósi irányítása alatt. Emellett tanulmányokat folytatott a Komazawa Egyetemen is. 1963-ban zen szerzetesként az Egyesült Államokba ment a Los Angeles-i Zenshuji Soto Zen Missionbe, majd később a San Francisco Zen Centerbe, ahol Sunrjú Szuzuki rósi segítője és munkatársa lett, egészen annak 1971-ben bekövetkezett haláláig. Ezt követően alapította meg minneapolisi zen központját, a Minnesota Zen Meditation Centert, melynek ő lett az első apátja.

1984-től két évig átmenetileg a San Francisco Zen Center apátja is volt. Tanítványai időközben jelentős nyugati buddhista vezetők lettek. Két jelentős hatású könyve a Visszatérés a csendhez (Returning to silence) és a Mondanod kell valamit (You have to say something).

A szerző könyvei

Vélemény, hozzászólás?