Gangaji

posted in: Életrajzok | 0

(Texas, 1942 - )

A nem-kettős (advaita) szemlélet alapján álló spirituális tanító, Srí H. V. L. Púndzsá tanítványa.

Gangaji

Gangaji 1942-ben született Texasban Antoinette Roberson Varner néven. Családi problémák miatt gyermekkora nem nevezhető felhőtlennek. Délen még azok után sem érezte otthon magát, hogy férjhez ment és kislánya született.

Spirituális keresés

1972-ben San Franciscóba költözött, és spirituális keresésbe kezdett. Nem sokkal ezután elvált, és egy politikai aktivistaként eltöltött időszak után letette a buddhista fogadalmakat, zen és vipasszaná meditációt gyakorolt, és egy tibeti buddhista központ vezetésében segédkezett. Élettársával (a későbbiekben férjével), Eli-jal öt éven keresztül vezettek egy gyógyító központot San Franciscóban. Az anyagi siker és a hatalmas jelzálogkölcsön azonban inkább teherré, mint áldássá vált számukra. Egy szép napon komolyan átgondolták életüket, és eltűnődtek rajta, mi történt velük. Mivel egyszerűbb életre vágytak, eladták házukat, és Hawaiira költöztek. Gangaji továbbra is állhatatosan vágyott az igazságra és a beteljesedésre, és azért imádkozott, hogy megtalálja tanítóját.

A felismerés

Imái 1990-ben meghallgatásra találtak, amikor Indiában találkozott Srí Ramana Maharsi egyik tanítványával, Srí H. V. L. Púndzsával (Pápádzsíval). E találkozás alkalmával Gangaji mélységes megkönnyebbülést élt át, és megérezte, hogy végre rátalált arra, amit keresett. Púndzsadzsí egyszerűen és közvetlenül mutatott rá: „Te a szabadság vagy. Az Igazság vagy.” Ez a felismerés Gangaji lelke legmélyéig hatolt, és teljesen megváltoztatta az életét. Annak titka, hogy mélyebbre hatoljunk – magyarázza Gangaji –, éppen abban rejlik, hogy sehová se menjünk, mivel nincs semmi megvalósítani- avagy elérni való. Mindössze annyi szükséges részünkről, hogy legyünk, s ebben semmi rejtélyes nincs.

Gangaji azt tanácsolja, hogy adjuk fel személyes történeteinket, melyek elkerülhetetlenül magukkal hozzák a vég nélküli kötődéseket s az elkülönülés fájdalmát és szenvedését. Ahhoz, hogy belemerüljünk saját magunk határtalan mélységébe, szembe kell néznünk legmélyebb félelmeinkkel, s engednünk kell, hogy a világ – ahogy mi ismerjük – eltűnjön. Az igazság egyszerűsége és közvetlensége, amelyet Gangaji megoszt mindenkivel, különböző hátterű, foglalkozású és nemzetiségű emberek ezreit vonzza hozzá, akik összejöveteleit (szatszangjait) és elvonulásait világszerte látogatják.

A szerző könyvei