Hogyan állítsd le a gondolkodást?

Szatszang részlet Pápádzsival

Úgy, hogy egyszerűen vagy! Amikor gondolkozol, akkor egy tárgy, személy, test vagy valamilyen más elképzelés vagy, de azáltal, hogy egyszerűen vagy, nincs semmi, csak a lét. És ez a lét már jelen van. Mindig a lét vagy. Ahhoz, hogy valamivé válj, meditálnod kell, mantráznod kell, valamilyen szertartást vagy gyakorlatot kell végezned. A puszta lét viszont egyszerű. A lét nélkül nem végezhetsz semmilyen gyakorlást.

Ne gondolj hát semmi másra! Csak légy!
Olyan könnyű lenni!

A gondolkodás akkor zajlik, ha valamivé válni akarsz. Akkor gondolkodnod kell. De ahhoz, hogy ne válj semmivé, mit kell tenned? Maradj úgy, ahogy vagy!

Légy, ahogy vagy,
bármilyen körülmények között,
csak mindig légy!

Ehhez nem szükséges semmilyen gyakorlás. Mindent el fogsz veszíteni, amire a gyakorlás révén teszel szert, de a lét sohasem vész el, mert nem tapasztalás vagy gondolat révén kapod meg. Egyszerűen van. Egyszerűen tehát légy!

Ne zavard meg az elméd a létben, ne gondolkozz, és ne tégy semmilyen erőfeszítést! Elmondom, hogyan légy maga a lét: erőfeszítés nélkül, gondolkodás nélkül. Kerüld el a gondolkodást, és kerüld el a nem gondolkodást is! Mi van a kettő között?

Ne mozdítsd, ne mozdítsd,
ne mozdítsd az elméd! Ez minden.

Csendesnek maradni a legmagasztosabb tapasz,
a leghatalmasabb jóga és a leggyönyörűbb önátadás.
Ez a lét.

* * *

Nehéz megérteni ezt. Csak meg kell tenned. Hagyd a gondolatokat felmerülni és elülni, mint az óceán felszínén mozgó hullámokat. Az óceán nem törődik a hullámok megszületésével, játékával és aláhullásával. Tudja, hogy a hullámok nem hagyhatják el, mivel a hullámok: az óceán.

Ezt hívják mérhetetlen megértésnek.

Itt végződnek a dolgok:
a szanszára van, hadd legyen!
A megnyilvánulás Önvalód természete.
Önvalód nem marad csendes,
hanem mindenféleként megnyilvánul.
Éppúgy, ahogy a hullám az óceán,
minden megnyilvánulás Az.

Ezért ne fogadj el semmit, és ne is utasíts el semmit!
Engedd a csendnek, hadd legyen, és engedd az elmét,
hadd menjen és élvezze önmagát!
A különbség csak annyi, hogy nem te vagy az élvező.