B. K. S. Iyengar

posted in: Életrajzok | 0

(1918 dec. 14. Bellur, India – 2014. aug. 20.)

A 20. század egyik legjelentősebb jógaoktatója. Óriási szerepet játszott abban, hogy a jóga újraéledjen Indiában, eljusson a nyugati világba és azt kortól, nemtől, vallási nézettől függetlenül bárki gyakorolhassa.

B. K. S. Iyengar

Iyengar 1918-ban született Bellurban, tizenévesen rendkívül gyenge egészsége miatt kezdett el jógázni. Az élet különböző megpróbáltatásai ellenére kitartott a jóga mellett, majd tanításán keresztül több millió embernek segített fizikai, mentális és érzelmi stabilitást létrehozni, kezdve az ismert hegedűművésszel, Yehudi Menuhinnal. 60-as éveiben hivatalosan visszavonult a tanítástól, de egészen az elmúlt évekig utazott, oktatott a világ számos országában, legutóbb 2011-ben Kínában. Pune-i intézetében minden nap látni lehetett gyakorlása közben, még majd’ 96 évesen is. Módszerét számos könyvében publikálta, melyek közül néhányat magyarra is lefordítottak, legismertebb könyve a Jóga Új Megvilágításban az egyik legnépszerűbb szakkönyv a világon.

1936-ban kezdett el jógát tanítani; élete delére már őt tartották a jógahagyomány egyik legismertebb, legjelentősebb képviselőjének. Munkássága a jóga modern úttörői közé helyezi őt. Tanításában megmagyarázza és példákkal illusztrálja a jóga tradicionális szemléletmódjait. Fáradhatatlan munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a jóga évezredes tanításai méltó helyet kaptak a nyugati világ szellemi életében is. Sok testtartást és légzéstechnikát ő mentett meg a feledéstől, majd rendszerbe foglalta és a világ minden táján élő jógázók rendelkezésére bocsátotta őket. Munkásságának fontos része a terápiás jóga. Érdemeit és eredményeit szerte a világon minden jógaiskola elismeri. Erőfeszítéseit számos magas rangú kitüntetés, több millió tanítvány, rengeteg jógaközpont és több rendkívül népszerű tankönyv koronázza. Könyvei ma már modern klasszikusoknak számítanak.

Részletesebb életrajza

B. K. S. IyengarBellur Krishnamachar Sundararaja (B.K.S.) Iyengar
1918-ban született Indiában. Gyermekkorában maláriában, tífuszban és tuberkolózisban szenvedett. 16 évesen találkozott a jógával testvére házassága révén, akinek férje, Sri T. Krishnamacharya kezdte oktatni. 18 évesen kezdett tanítani az indiai Pune-ban. Gurujit fáradhatatlan gyakorlása vezette a különböző ászánákban (pózokban) való felfedezésekhez és azok tökéletesítéséhez. Ma 92 évesen is naponta gyakorol, ászánáit precizitás, szépség és könnyedség jellemzi. Vallja, hogy a rendszeres gyakorlás integrálja a testet, az elmét és az érzelmeket.

Guruji tanítása először 1966-ban látott napvilágot a Light On Yoga (Jóga Új Megvilágításban) című első könyvében, ami azóta 18 nyelven jelent meg. Mára 14 könyv szerzője.

Tanítása Patandzsali Jóga Szútráira épül, központban a precizitás és a meghatátozott vonalak alapján felépített ászánák állnak.

1975-ben nyílt meg jógaközpontja az indiai Punában, amit néhai feleségéről, Smt. Ramamani Iyengarról nevezett el. Legidősebb lánya, Geeta és egyetlen fia, Prashant egyaránt itt oktatnak.

B.K.S. Iyengar tanítása a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhinnel való megismerkedésével vált ismertté a világ nyugati felén.

A világ számos országában szigorú követelmény alapján képzik a metódust követő jógaoktatókat, akik garanciát jelentenek Guruji tanításának továbbadásában.

A metódus teljes rendszerként közelíti meg a fizikai, mentális, érzelmi és spirituális fejlődést, egészséget, vitalitást, mentális tisztaságot, bölcsességet és érzelmi higgadtságot eredményezve. Az Iyengar jóga a fizikai realitást használja, hogy megismerjük az elmét és igazi valónk legmélyebb rétegeit. Az ászánák végtelen tökéletesítése teszi lehetővé az intelligencia fejlődését és a koncentrációra való képességünket, illetve annak fenntartását.

Magyarországon kb. 10 éve van jelen a metódus, az okleveles Iyengar Jóga oktatók a világ minden pontján garantálják a hozzáértést és a minőséget. Hazánkban 2012 óta a Magyar Iyengar Jóga Szövetség képviseli a mesterről elnevezett metódus.

Releváns források – B. K. S. Iyengar