John de Ruiter

posted in: Életrajzok | 0

(1959 November 11 – )

John de Ruiter  egy kanadai születésű és tanító, aki találkozókat és szemináriumokat szervez az edmontoni Collage of Integrated Philosophy nevű intézményben. Emellett tanításokat tart világszerte számos hang és képanyag valamint az Unveiling Reality [Feltáruló valóság] című könyv szerzője.

John de Ruiter

Felébredés

John de Ruiter a kanadai Alberta tartományban nevelkedett, és egyáltalán nem érdeklődött a vallás iránt. Sorsfordító élménye tizenhét éves korában következett be. Az Igazsággal való találkozás és a belső megelégedettség mély állapota egy évig tartott, azután azonban eltűnt. Ekkor John élete – saját maga szerint – értelmetlenné vált, ezért minden módon megpróbálta visszaszerezni az elveszettnek hitt állapotot. Két évig tanulmányozta és gyakorolta az ősi és modern vallási és filozófiai tanításokat, ám egyetlen rendszer sem hozta meg a várt eredményt. Az Igazság nyughatatlan keresésétől olyan érzelmi, fizikai és mentális fáradtság jelentkezett nála, amely végül a keresés végét jelentette. Egyszerűen és teljesen lemondott minden erőfeszítésről, tökéletesen átadva magát és törekvéseit jelen állapota feltétel nélküli elfogadásának. Abban a pillanatban betöltötte szívét a tiszta lét, az Igazság, hogy sohase hagyja el többé…

Egy ideig folytatta még vallási tárgyú tanulmányait, de már nem a keresés vezérelte. Évekig kis csoportokat vezetett a kanadai Edmontonban, de növekvő híre egyre több keresőt vonzott hozzá a világ minden tájáról. John de Ruiter mind több meghívást kap Európából, Amerikából, sőt Indiából is. Jelenlétének ereje különféle tapasztalatokat vált ki az őt felkeresőkből: a testen kívüliség élményétől kezdve a mindent átölelő belső csendig. A hozzá intézett kérdésekből és az ezekre adott válaszokból könyv is született, melyhez ő maga írt előszót.1Az előszót teljes terjedelmében közöljük, ezt a könyvből vett további részletek követik.

1 John de Ruiter: Unveiling Reality (Feltáruló valóság).

Az egység tanítói

Az Integrált Filozófia Kollégiuma

Ez az intézmény(College of Integrated Philosophy) heti találkozóknak és éves szemináriumoknak ad otthont, a világ legkülönbözőbb pontjáról vonz oda résztvevőket, tekintet nélkül vallási vagy képzettségbeli hovatartozásra.

Találkozók

A nyilvános találkozásokon Ruiter egyenként válaszol a hallgatók kérdéseire. Nagyon ritkán szól az egész csoporthoz, és gyakran válaszol kérdésekre hosszú szünet után, de az is előfordul, hogy egyáltalán nem válaszol. A csöndnek ezekben a pillanataiban úgy tűnik, hogy Ruiter mély szamádhiba merül.

Tanítása

Ruiter a belső csendet és az élet minden szintjét átölelő belső integritást gyakorolja és ajánlja. Tanításában sokan párhuzamot látnak a buddhizmussal, mivel az elengedés nála is kulcsszerepet játszik.