Jongej Mingyur Rinpocse

posted in: Életrajzok | 0

Nepál, 1975

Jongej Mingyur Rinpocse tibeti tanár, a tibeti buddhizmus Karma Kagyü és Nyingma vonalának mestere. Több sikerkönyvet írt, és felügyeli a Tergar Meditációs Közösséget, a buddhista meditációs központok nemzetközi hálózatát.

Mingyur

Mingyur Rinpocse Nepálban született 1975-ben, négy testvér közül a legfiatalabb. Anyja Sönam Chödrön, a két tibeti király, Songtsen Gampo és Trisong Deutsen leszármazottja. Testvérei Chokyi Nyima Rinpocse, Tsikey Chokling Rinpocse és Tsoknyi Rinpocse, unokaöccsei Phakchok Rinpocse, valamint Dilgo Khyentse Rinpocse reinkarnációja, közismert nevén Khyentse Yangsi Rinpocse. Kilenc éves kortól apja, Tulku Urgyen Rinpocse meditációt tanított neki,átadva a dzogcsen és a mahamudra hagyományok legfontosabb tanításait.

Tizenegy éves korában Mingyur Rinpocse a Sherab Ling kolostorban kezdte meg tanulmányait Észak-Indiában, Tai Situ Rinpocse székhelyén. Két évvel később, Mingyur Rinpocse elvégezte tradicionális hároméves visszavonulást a Sherab Lingben. Tizenkilenc éves korában beiratkozott a Dzongsar Intézetbe, ahol a neves Khenpo Kunga Wangchuk felügyelete alatt tanulmányozta a buddhista akadémiai hagyomány elsődleges témáit, ideértve a középút filozófiáját és a buddhista logikát. Huszonéves korában Mingyur Rinpoche lett Sherab Ling működő apátja. Huszonhárom éves korában teljes szerzetesi felavatást nyert. Ez idő alatt Mingyur Rinpoche fontos Dzogcsen-átadást kapott Nyoshul Khen Rinpocsétól.

2007-ben Mingyur Rinpocse befejezte a tergar kolostor építését az indiai Bodhgayaban, amely nagyszámú embert fog szolgálni a buddhista rendezvényeken, és helyszínt ad majd az egy hónapon át tartó Karma Kagyü tudományos vitáknak, továbbá a szangha és a világiak nemzetközi tanulmányi intézete. Ezen felül, mint klinika, a helyiek számára orvosi ellátást is nyújt majd.

Mingyur Rinpoche felügyeli az apja által 2010 óta alapított Katmandu Tergar Osel Ling kolostort, ahol tanítási központot is létesített.

Mingyur Rinpoche 2011 júniusában elhagyta a bodhgajai kolostorát, hogy hosszú visszavonulási időszakba kezdjen. Rinpocse az éjszaka közepén távozott, semmit sem vitt magával, csak egy búcsúlevelet hagyott. Négy évet vándorló jógiként töltött.

A szerző könyvei