Ken Wilber

posted in: Életrajzok | 0

(Oklahoma, 1949 - )

Filozófus, pszichológus, szabad gondolkodó és spirituális tanító, a nemzetközi Integrál Intézet, s az ahhoz kapcsolódó első, globális, online egyetemet, az Integral University létrehozója.

Ken Wilber

1949-ben született Oklahoma Cityben Nebraska Államban (USA). Általános- és középiskoláit több helyen végezte, ugyanis apja katonai pályájából következően a családja sokat költözött. Az egyetemi ismeretszerzést az orvostudománnyal kezdte, majd biokémiára váltott, de a doktori képzést már nem fejezte be, mert nem tudott egyetérteni a tudományos szemlélet anyagközpontúságával.
Ken Wilber a saját szellemi útjára lépve önállóan kezdte olvasni, összevetni és szintézisbe foglalni a nyugati és keleti tudományos, filozófiai és pszichológiai irányzatokat. Szellemi „éhségét” és kapacitását jól jellemzi, hogy naponta 2-3 könyvet olvasott el, 17 éves korától rendszeresen meditált, és mindössze 23 éves volt, amikor 1977-ben megjelent első, nagyszabású tudatelméleti könyve „The Spectrum of Consciousness” (A tudat spektruma) címen. Ezzel a művel nagy elismeréseket és heves kritikákat váltott ki. Tudatelmélete a nyugati tudomány, a keleti és nyugati misztika, valamint az ősi filozófia eredményeit ötvözi, és egy új világmagyarázat alapjait rakja le. Azóta húsz könyvet és számos esszét publikált. 1983-ban 34 éves korában ismerte meg feleségét, Treyát, aki néhány évvel később rákban elhunyt. Ken Wilber  a betegséggel kapcsolatos kálváriájukat egy megrendítő, személyes hangulatú, ugyanakkor elméleti szempontból is figyelemreméltó könyvben (Áldás és állhatatosság) osztja meg az olvasókkal.

Ken Wilbert a hatvanas években az akkoriban alakuló transzperszonális pszichológia legjelentősebb képviselőjeként tartották számon, azonban túlnőtt annak keretein, és létrehozta saját ún. „integrál pszichológiáját”. Wilber művei napjainkban már világszerte megjelennek, sokan korunk egyik legjelentősebb gondolkodójának tartják.

Jelenleg az Egyesült Államokbeli Boulderben, Colorado államban él, ahol pezsgő szellemi műhely alakult ki körülötte, és az „Integrál Elmélet” lényegében egy új irányzattá formálódott. Ennek intézményeként Wilber 1998-ban megalapította az integrál tan elterjesztését, részletes kidolgozását, és gyakorlatba ültetését célzó Integrál Intézetet, s az ahhoz kapcsolódó első, globális, online egyetemet, az Integral University-t. A Kaliforniai JFK Egyetem 2006 őszétől kínál előszőr M.A. végzettséget adó „Integrál Elmélet” képzést. Emellett az Integrál Intézet szervezésében folyamatosan zajlanak élő workhopok, és online tanfolyamok, ahol az integrál rendszert tanítják (honlap: www.integralinstitute.org ). Magyarországon pedig megkezdte működését az Integrál Akadémia.

Ken Wilber magyarul megjelent művei

  • Határok nélkül (Édesvíz 2000),
  • A Működő Szellem rövid története (Európa Kiadó 2003; Ursus Libris 2009),
  • Áldás és állhatatosság (Ursus Libris 2005),
  • Integrál szemlélet (Ursus Libris 2008).
  • Ezenkívül az Ursus Libris 2006-ban kiadott Bevezetés a transzperszonális pszichológiába című kötetében két rövidebb írás mellett helyet helyet kapott a Transformations of Consciousness című könyv két általa írt fejezete. A Működő Szellem rövid története új kiadása az Ursus Libris gondozásában jelent meg 2009 első negyedévében.
    Az integrál szemléletről szóló könyvekkel foglalkozó fórum működik
    az integralvilag.hu oldalon.