Back to Buddhizmus

A Jógik Ura

3491 Ft

Elfogyott

Cikkszám: F00437 Kategória:

Leírás

E könyvben a 11. századi Tibet egyik leghíresebb jógijának és tantrikus mesterének szívhez szóló élettörténetét vehetikézbe az olvasó. Milarepa a „belső tűz” gyakorlója volt és Tibet egyik nagy buddhista hagyományvonalának, aKagyünek ősatyja, akit megvilágosodásból fakadó „százezer” dala, hatalmas odaadása, mindent átható együttérzése és megvalósításának mélysége tett ismertté.

„A fülbe suttogott hagyományvonal tanai a dákinik meleg lélegzete.”

Milarepa

A nagy mesterek és jógik élettörténetei között aligha létezik inspirálóbb, mint Dzsecün Milarepáé, aki elképzelhetetlen nehézségek közepette, de végül mégis elérte a megszabadulást. Bódhiradzsára, Milarepa egyik fő tanítványára mély benyomást tesznek Milarepa csodás képességei és a gyakorlásban mutatott hihetetlen odaadása, ezért szilárdan hisz abban, hogy Milarepa nem ember, hanem már születésétől fogva buddha, vagy magas megvalósítást elért bódhiszattva. Milarepa erre így válaszol: „…nincs olyan szemlélet, mely ennél nagyobb akadályt jelentene és nincs rá mód, hogy a Dharmát ennél jobban félreértsd. Az ilyenfajta szűklátókörű szemlélet lehetetlenné teszi számodra annak elfogadását, hogy egy magamfajta ember, aki miután fiatal korában gonosztetteket követett el, az ok és okozat törvényébe vetett hite által képes lemondani evilági vágyairól és az összpontosított meditáció tévedhetetlen útján elérheti a megvilágosodást.”

Milarepa ezzel világossá teszi, hogy még ebben az életében mindegyikünk elérheti a megvilágosodást, nem számít, milyen mélyen bonyolódtunk bele a létezések körforgásába, mert a Vadzsrajána tanításai és gyakorlatai minden képzeletet felülmúló erővel bírnak. Az eredmény csupán a megfelelő igyekezeten, a helyes hozzáálláson és indítékon múlik.

A Milarepa végakaratát tartalmazó levélben ez áll: „A múltbéli buddhák megjövendölték, hogy minden lény, akiben nevemet csak egyszer meghallva odaadás kél, elkövetkező hét életén át nem születik újra az alsó birodalmakba, továbbá emlékezni fog mindezen életeire.”