Sale!

Csögyal Namkhai Norbu

A korlátoltság sötétjét megvilágító lámpás

Egy megvalósított mester élete és kora

4500 Ft4050 Ft10%

Készleten

Kiadó: , 2019

Oldalszám: 198

Kötés típusa: Kartonált

Fordító: Nancy Simmons, Gelle Zsóka

ISBN: 978-615-80793-9-6

Műfajok: , ,

Lapozz bele:

Leírás

Ez a munka a tibeti irodalom egy fontos műfajához tartozik, melyet namthárnak neveznek. Számtalan mű tartozik ehhez az irodalmi formához, mint például Milarepa életrajza, mely mára Nyugaton is népszerű lett, és Tibetben buddhisták generációi számára jelentett inspirációt. A namthár– azaz hagiográfia, olyasmi, mint a szentek életrajza – amellett, hogy életrajzi adatokat közöl, gyakran megvalósított mesterek szellemi gyakorlásának mélyebb értelmét is felfedi olvasói előtt.

Csökji Wangcsug verses életrajza, bár nincs messze a namthár műfaj általános szerkezetétől, kissé különbözik attól. Egyrészt különösen élénk narratív megközelítésében, mivel a szerző részben szemtanúja volt egyes eseményeknek, másrészt közeli kapcsolatban állt Kjence Rinpócsével és környezetével. Csökji Wangcsug nemcsak a szerző egyik legfontosabb mestere volt, de anyai nagybátyja is, így Csögyal Namkhai Norbu kiváltságos szemlélője lehetett életének, és olyan értője az eseményeknek, mely mások számára nem adatott meg.

Kjence Rinpócse életének elbeszélése izgalmas olvasmány az általános érdeklődő számára, bővelkedik különleges eseményekben, és élénken írja le azt a világot, mely visszavonhatatlanul elveszett, miután a kínaiak bekebelezték Tibetet. Azok számára pedig, akik a mester hagyományvonalához tartoznak és megkapták a tanítás átadását, minden bizonnyal inspiráló lesz.