Back to Sámánizmus
Sale!

John Fire Lame Deer - Richard Erdoes

Sánta Őz, a sziú indián sámán

3900 Ft3120 Ft20%

Készleten

Kiadó: , 2019

Oldalszám: 278

Kötés típusa: Kartonált, füles borító

Fordító: Dr. Borsányi László

ISBN: 9789638657725

Műfajok: , ,

Lapozz bele:

Leírás

Ez a könyv úgy keletkezett, hogy Lame Deer, azaz Sánta Őz, polgári nevén John Fire, a sziúk egyik törzsének öreg sámánja összebarátkozott egy fehér emberrel, a Kelet-Közép-Európából bevándorolt, részben magyar származású Richard Erdoessel, beavatta őt az indián szertartásokba és mítoszokba, és elbeszélte neki az életét.

Erdoes elsősorban festő- és fotóművész volt, első nagy írói sikerét ezzel a szerzőtársi közremûködésével aratta. Neki köszönhetjük, hogy az angolul alig-alig beszélő indián sámán visszaemlékezései színes és eleven nyelven szólnak hozzánk.

Amire pedig Sánta Őz emlékezik, az sokféle szempontból érdekes és tanulságos. Minthogy élete szorosan összefonódott népe életével, azt is megtudjuk, hogyan éltek a sziúk a rezervátumokban a huszadik század első hetven évében, ami másfelõl megmutatja a liberalizmusára büszke amerikai társadalom olykor döbbenetes intoleranciáját az övétől gyökeresen különbözõ kultúrával szemben.

Ami pedig a könyvben a legizgalmasabb, az éppen ennek a kultúrának a bemutatása. Első kézből és nemegyszer működés közben ismerjük meg a sziú világlátást, gondolkodásmódot, szokás- és szertartásrendszert, és persze arra is fény derül, hogy mit is jelent sámánnak lenni.