Koncentráció és a szexualis élmény – a szamádhi extázisa

Az idézet forrása: A kundaliníerő rejtelmei című könyv • Filosz Kiadó

Szvámi Véda Bháratí tanítása a kundalíní erő hatásairól

A koncentráció révén az, aki a jóga útján jár, sokkal jobban tudja élvezni az érzékeit, mint az, aki nem sajátította el a koncentráció művészetét.

Manapság azonban az érzékiséggel kapcsolatos kérdések terén uralkodó hozzáállásunk tragikusnak mondható: azt hisszük, hogy minél gyakrabban merülünk bele az érzéki élvezetekbe, annál több élvezetben lesz részünk. Vannak, akik azt gondolják, minél több szexuális partnerük van, annál több élvezetben részesülnek. Az összpontosítás azonban a megőrzés révén fejlődik ki. Az önuralom intenzitást ad.

Amikor eléred ezt az intenzitást, ne fecséreld el egyetlen röpke pillanat alatt! Haladj lassan – magával az önuralommal: adj időt a koncentrációnak! Ekkor lehetetlen, hogy férfi és nő egymásra unjon. Minden emberi lény – minden egyes nő és férfi – felmérhetetlenül gazdag kincsestár. Fedezd fel ezt a gazdagságot – önuralommal és koncentrációval!

Hogyan alakul át a szexuális extázisa a szamádhi extázisává?

Ha a házastársi egyesülés során az az egyetlen gondolat vezérel, hogy partnerednek az élvezet szeretetteljes ajándékát nyújtsd, ugyanolyan helyesen éled az életed, mint az, aki önmegtartóztatásban él. Ha pusztán a személyes feszültség pillanatnyi levezetéseként merülsz az élvezetbe, mindössze az energiát vesztegeted. A meditatív élettel párosuló önzetlenség megtanít majd, hogyan vond vissza magad még az érzékileg legvonzóbb tevékenységekből is. Ez a következő lépés. Ekkor élvezeted forrása felé fordítod majd a tekintetedet, és a kundaliníben ismered fel azt.

A szexualitás eksztázisa végtelenül parányi a szamádhiban lévő jógi elragadtatásához képest. A jógik nem azt állítják, hogy a szexualitásunk bűnös vagy nem kellemes; egyszerűen csak azt mondják, hogy egy ennél milliószor nagyobb élvezetet fedeztek fel, amelyet Ánandának hívnak. Ez a különbség a jógi és a puritán erkölcsű ember között. Amit a szexualitásban tapasztalunk, az csupán egy kis ízelítője valami végtelenül teljesebbnek. Találj oda vissza, és részed lesz a benned lévő férfi és nő örökkévaló egyesülésében!

Kettéhasadásunk összeforr, újra felfedezzük az eredendő Egyet. Örökkévaló elragadtatásba lépünk. Ezért válnak a jógik önmegtartóztatókká és élnek az Ánandában. A jógik a valódi élvezeteket keresik.

Az idézet forrása: A kundaliníerő rejtelmei című könyv • Filosz Kiadó

Vélemény, hozzászólás?