Namkhai Norbu

posted in: Életrajzok | 0

Tibet, 1938. december

A dzogcsen tanítások egyik legelismertebb élő mestere. Tanítására kiterjedt és jól működő nemzetközi képzés épült.

Namkhai Norbu Rinpocse

Csögyal Namkhai Norbu Tibetben született és nevelkedett, majd az 1960-as években Olaszországba hívták, ahol egy kutatásban vett részt. Ezt követően egyetemi állást betöltve tibeti nyelvet és irodalmat tanított a Nápolyi Egyetem Keleti Tanulmányok Intézetében.

Az egyetemi tanítás során felmutatott elkötelezettsége, valamint ismertté vált elképzelései jelentős nemzetközi visszhangra találtak. Ennek következtében számos intézmény létesült, amely a tibeti kultúra tanulmányozásának és terjesztésének szentelte magát, mint például a Tibeti Tanulmányok Shang Shung Nemzetközi Intézete, és az ASIA nonprofit, civil szervezete, amely a tibeti lakosságot támogató projekteken dolgozik.

Akadémiai munkásságának köszönhetően Csögyal Namkhai Norbut számos, a dzogcsentanítás iránt érdeklődő diák, értelmiségi és szakértő kereste fel nemcsak Olaszországból, hanem más nyugati országokból is. Ez, a nyilvánosság számára gyakorlatilag ismeretlen, ősi alapelv, mely választ kínál az emberi lét derűs, békés megélésének mély igényére, széles körben felkeltette az emberek kíváncsiságát és érdeklődését.

Csögyal Namkhai Norbu a tanításra való felkérésnek eleget téve az 1970-es években tartotta első szemináriumait és előadásait a dzogcsen-meditáció és a Jantra jóga tradicionális tibeti tanításainak témájában.

Csögyal Namkhai Norbu személye és tanítása ösztönözte a Nemzetközi Dzogcsen Közösség megalakulását, amelynek központját 1981-ben hozták létre Merigárban, Olaszországban.

A Nemzetközi Dzogcsen Közösségnek jelenleg világszerte több országban is van központja. A Mester fáradhatatlanul utazik és tanít, az emberiség és a fejlődés értékes üzenetét közvetítve azoknak, akik erre kérik.

Vélemény, hozzászólás?