Srí Ramana Maharsi

posted in: Életrajzok | 0

(Tirucsuli, 1879. dec. 30. - Tiruvannámalai, 1950. ápr. 14.)

advaita mester, bölcs, szatguru

Srí Ramana Maharsi

Egy napon a dél-indiai Maduraiban egy Vénkataráman nevű, tizenhat éves fiú “meghalt”, hogy sohase legyen ugyanaz többé, aki volt. Ez a fiú – Srí Ramana Maharsi, ahogy csak a későbbiekben fogják szólítani – abban a pillanatban felismerte testének mulandóságát és az univerzummal való azonosságát. Röviddel ezután belső hívásnak engedve a vörös hegyhez, a szent Arunácsalához zarándokolt, melyet a hindu mitológia egyik fő istenségenek,  Siva megtestesülésének tartanak.

Zsebében csak néhány rúpiával – melyet az utazásra vitt – örökre elhagyta otthonát, és a hegy lábánál fekvő városkába, Tiruvannámalaiba való megérkezése után soha többé nem érintett pénzt. Az első időkben a helyi nagytemplom egyik csarnokának föld alatti cellájában időzött. Mélyen elmerült a meditáció békéjében, az üdvös szamádhiban, az Önvalóban történő feloldódásban. Ramana Maharsi néhány hónap után elhagyta a templomot, s a hegy körül, majd a hegyen lévő barlangokban élt. Évekkel később a hegy lábánál épült fel körülötte egy ásram. Srí Ramana Maharsi – később ezen a néven vált ismertté – soha nem hagyta el többé a szent hegyet, mely ellenállhatatlanul magához vonzotta őt. Jelenlétének hatására még évtizedekkel halála után számos kereső látogat el a világ minden tájáról a Srí Ramanásramamba és az Arunácsalához.
Paul Brunton, nyugati újságíró, akinek leginkább köszönhető, hogy a Nyugat felfigyelt Srí Ramana tanításaira, a következőképpen írja le vele való találkozását:

Nem bírom elfordítani a tekintetemet róla. Első zavarodottságom, hogy egyáltalán nem vesz tudomást rólam, lassan elmúlik, amint ez a különös igézet egyre erősebben hatalmába ejt. De csak a második órában eszmélek rá arra a csöndes, ellenállhatatlan változásra, amely elmémben végbemegy. […] Csak annyit tudok, hogy a nyugalomnak valami csöndes folyama árad közelemben, valami nagy békesség hatol be lényem mélyébe, és gondolatokkal agyongyötört agyam mintha lassanként megnyugodnék.” (Paul Brunton: India titkai. Baktay Ervin fordítása alapján.)

Srí Ramana Maharsi leginkább csendben tanított, bár időnként válaszolt a követők kérdéseire. Nem tanított semmiféle filozófiát, de úgy érezte, hogy a hindu hagyomány advaita védántának nevezett ága azt a felismerést írja le, melyet ő is átélt. A Maharsi arra buzdította a keresőket, hogy találják meg önmagukat az Ön-kutatásnak nevezett módszer segítségével. “Ahogy a gondolatok felmerülnek, az embernek meg kell figyelnie, ki az, aki számára megjelennek.” Amikor kérdést intéztek hozzá, gyakran válaszolta: “Találd meg, ki az, aki tudni akarja!” Srí Ramana hangsúlyozta, hogy az Ön-kutatás “közvetlenül az Ön-felismeréshez vezet azáltal, hogy elmozdítod az akadályokat, melyek miatt azt gondolod, hogy még nem ismered Önmagadat.” Arra vezette rá tanítványait, hogy “Először azt találd meg, ki vagy… Ez egyszerűen tapasztalás. A létezés állapota mindig, itt és most is jelen van.”
Bár utolsó éveiben teste elgyengült, s rák támadta meg, mely végül halálához vezetett, jelenléte és nyugalma mindvégig töretlen maradt, és mindig részvéttel fordult azok felé, akik a világ különböző tájairól felkeresték. Még amikor ahhoz is túl gyenge volt, hogy felüljön, akkor is adott ragaszkodott hozzá, hogy láthassák őt, nem akarván csalódást okozni a nagyszámú látogatónak, akik lassan haladtak el előtte, hogy néhány másodpercet a jelenlétében tölthessenek. Halála előtt többször kijelentette: “Azt mondják, meghalok, de hová is mehetnék? Itt vagyok.”

Srí Ramana Maharsi életéről és tanításáról magyar nyelven megjelent művek

 • Sri Ramana Maharshi: Abszolút tudatosság Filosz Kiadó, Arunáchala Könyvek, Budapest, 1998.
 • Nyílegyenes ösvény. Srí Ramana Maharsi tanításai. Stella Maris, Budapest, 1998.
 • Az Arunachala szentje (Színes, angolul beszélő, feliratos DVD) Filosz Kiadó, Budapest, 1999.
 • Paul Brunton: India titkai. 1999. h. n. Geopen.
 • Srí Ramana Maharsi: Oltalmazó útmutatás. Kötet, Nyíregyháza, 2001.
 • India misztikája 2002. Az egység tanítói (antológia) 2013. Filosz Kiadó, Arunácsala Könyvek, Budapest
 • Srí Ramana Maharsi: Abszolút tudatosság. (Második kiadás.) Filosz Kiadó, Budapest, 2003.
 • Srí Ramana Maharsi: Tudatos halhatatlanság  Filosz Kiadó, Budapest, 2005.
 • Az Arunachala szentje. (Színes, angolul beszélő, feliratos DVD.) Filosz Kiadó, Budapest, 2006.
 • Srí Ramana Maharsi összes mûvei. Prózai mûvek, költemények, fordítások. Filosz Kiadó, Budapest, 2006.
  Szúri Nágammá: Levelek Srí Ramana Maharsi ásramjából Filosz Kiadó, Budapest, 2007.

A legfontosabb angol nyelvű irodalom

Collected Works of Ramana Maharshi. 1996. Tiruvannamalai, Sri Ramanasramam.
Talks with Sri Ramana Maharshi. 1996. Tiruvannamalai, Sri Ramanasramam.
Arthur Osborne: Sri Ramana Maharshi and the Path of Self-Knowledge. 1994. New Delhi, B. I. Publications.

Ramana Baráti Társaság

www.arunachala.hu

A Sri Ramanasramam hivatalos honlapja

www.sriramanamaharshi.org