Rupert Spira

posted in: Életrajzok | 0

London, 1960. március 13.

Az advaita filozófiát képviselő spirituális tanító,

Spira

Rupert Spira először Rúmí költészetére bukkant rá 15 éves korában, 1975-ben. Kevéssel azután megtanulta a Mevlevi szúfi rend forgásttechnikáját, ami egyben tánc, ima és meditáció.

Nem sokkal ezután találkozott első tanárával, Dr. Francis Rolesszal, aki Santananda Szaraszvati tanítványa volt. Az ő tanácsai révén mantrameditációt tanult, és megismerkedett az advaita védántával, a nem kettősség rendszerével. Ez a találkozás átformálta érdeklődésének alapjait, ennek szellemében gyakorolt a következő 25 évben.

Meghatározó hatással voltak rá továbbá P.D. Ouspensky, G.I. Gurdjieff, Krisnamurti, Ramana MaharsiSrí Niszargadatta Maharádzs és Da Free John tanításai.

Spira keramikusként is ismert, első stúdióját 1983-ban alapította, munkái világszerte megtalálhatók kiállításokon és magángyűjteményekben.

Spira

A ’90-es évek közepén érkezett el a fordulópont, ami Spirát az amerikai tanítóhoz, Robert Adamshez vezette, aki azonban két nappal Rupert érkezése után elhunyt. Ekkor hallott először Francis Lucilleről, egy másik tanítóról. Pár hónap múlva az ő egyik előadásán megütötte a fülét egy mondat, ami meghatározó felismerést hozott Rupert Spira spirituális életében. A mondat a következő volt: “A meditáció egy univerzális ‘igen’ mindenre.” Rupert számára ez a gondolat akkor döntő jelentőségű volt, az előző harminc évben feltett kérdéseinek válaszaként hatott rá.

Rupert ezután 12 évet Francis mellett töltött a tudat természetének vizsgálatával. Egy későbbi írásában így összegzi ezeknek az éveknek a tapasztalatait: “Az élet legnagyobb felfedezése annak a felismerése, hogy alapvető természetünkben nincsenek jelen sem a test, sem az elme korlátai.”

Spira

Rupert Oxfordban él feleségével Ellennel (a Kashmiri Saivizmus tradícióját követő jógaterapeuta) és fiukkal Matthew-val. Világszerte tanít és elvonulásokat tart.

A szerző könyvei