Szakjong Mipham Rinpocse

posted in: Életrajzok | 0

(Bodhgaya, India, 1962 - )

buddhista meditációs mester, a Shambhala buddhista vonal, valamint a Shambhala International nemzetközi buddhista hálózatának szellemi vezetője.

Sakjong Mipham

A Sambhala hagyomány hisz a minden lényben meglévő veleszületett bölcsességben, részvétben és a beteljesítésre való képességben. Az tartja, hogy ezek a nemes minőségek végső összegzésben lényegibbek, és meghatározóbbak, mint az agresszió és a mohóság.

Szakjong tanításai megmutatják, hogy a hétköznapokat miként lehet felhasználni a fenti  spirituális lehetőségek kibontakoztatására.

Érdekesség, hogy Szakjong egyszersmind futó is, aki eddig kilencszer teljesítette maratoni távot.

Eddig megjelent könyvei, a Turning the Mind into an Ally, (Hogyan tegyük szövetségesünké az elménket?), a Ruling Your World, és a Running with the Mind of Meditation.

A Sakyong Foundation, (Szakjong Alapítvány) a Sambhala-látomás megvalósítására törekvő szervezetek támogatására jött létre.

Szakjong Mipham életútja

Szakjong Miphamról, mielőtt világra jött volna, édesapja, Csögyam Trungpa Rinpocse megjövendölte, hogy ne­­­héz ifjúkorral megáldott, de igen különleges gyermek lesz, akiből nagy tanító válik majd. Ezek után arra kérte a leendő édesanyát, Kuncsok Paldent, hogy az akkor még meg sem született fiukkal látogassa végig India szent buddhista zarándokhelyeit. Szakjong Mipham a Buddha megvilágosodásának helyszínén, Bódhgaján látta meg a napvilágot 1962 decemberében…

A Bodhgayaban született Szakjong  Csögyam Trungpa Rinpocse és Könchok Palden első gyermeke. Szakjongot a Nagy Mipham, megtestesüléseként tartják számon, aki megbecsült Nyingma tudós és meditációs mester volt. Szakjong a kelet-Tibeti Mukpo klán tagjaként egyúttal a tibeti harcos-király, Gesar of Ling leszármazottja is.

Indiában és Amerikában nőtt fel, és egyaránt ismeri a keleti és a nyugati kultúrát. Jelenleg ő a több, mint száz nyugati meditációs központot felölelő Shambala International vezetője. Szerte a világon tanít, nyugati és ázsiai hallgatóság előtt egyaránt. Kanadában, Európában és Indiában él. A vadzsrajána-buddhizmus vonalát képviseli, s világos, érthető nyelven közvetíti ezt a nyugatiak számára. Mipham Rinpocse a spirituális utat nem egy „magasabb szférába” való visszahúzódásként, hanem a hétköznapok és a spiritualitás összefonódásaként értelmezi.

Interjú Szakjong Mipham Rinpocséval: Párkapcsolat és szellemi út.

Trungpa Rinpocse 1987-ben bekövetkezett halála után Szakjong Mipham átvette az édesapja által alapított Sambhala Buddhista Közösség vezetését. A későbbiekben Őszentsége Penor Rinpocse a 19. századi meditációs mester és tudós, Mipham Dzsamjang Gyaco, a tibeti buddhizmus egyik leghíresebb tanítójának újraszületését ismerte fel benne. Ezzel egy időben a Szakjongként (»a Föld védelmezőjeként«), a Sambhala hagyományvonal fejeként foglalhatta el méltó helyét.hogy