Szellemgyógyászat

posted in: Könyvrészletek, Sámánizmus | 0

Az idézet forrása: Sámánok, gyógyítók és javasemberek című könyv • Filosz Kiadó

H. Kalweit, a sámánkutató, könyvében elmeséli Arigó szellemgyógyásszá válásának történetét:

Sámán ember

A pszichikus gyógyítóból lett népi hős ritka példája Arigo, azaz José Pedro de Freitas története. Arigo egyszerű bányamunkás volt egy brazil hegyvidéki kisvárosban, és belekeveredett a politikába. Gyógyítóvá válása hallucinációk sorozatával kezdődött, amelyekben rákényszerítette magát egy másik világbeli szellemdoktor. Figyelmeztette Arigót, hogy ha nem enged a szellemek követelésének, azok nem fogják békén hagyni.

A látomás

Arigo egyik éjjel műtőasztalt látott álmában. Az asztal körül több sebész állt, és valakit operált. Az egyikük ugyanolyan akcentussal beszélt, mint az Arigót oly régóta zaklató hang. A hallucináció akkor bontakozott ki teljesen, amikor az ismerős hangú orvos dr. Adolpho Fritzként mutatkozott be, s közölte, hogy az első világháborúban halt meg, 1918-ban. Elmondta, hogy régóta figyeli Arigót. Jó szíve és kedvessége miatt őt szemelte ki munkája továbbvitelére. Ha Arigo nyugalmat akar magának, mostantól kezdve segítenie kell a betegeken, és eközben egyszerűen tartson feszületet a kezében. Arigónak tényleg úgy tűnt, szemtől szemben áll ezzel az emberrel, akinek a parancsa nem kínál választási lehetőséget. Rémületében menekülőre fogta a dolgot. Kiugrott az ágyból, és ordítva, meztelenül kiszaladt az utcára.shaman-tree3

Gyógyítóvá válás

Az eset után Arigo pszichiátriai kezelésen esett át, de pszichológiai zavarnak semmilyen jelét nem találták. Egy katolikus pap által végzett ördögűzés sem segített ájulásain és látomásain. Arigo hamarosan kezdte ezeket természetesnek tekinteni, mivel olyan erővel jelentkeztek, hogy semmi esély nem mutatkozott a kivédésükre. Ekkor az kezdte érdekelni, mi történhet, ha teljesíti dr. Fritz követeléseit. Megpróbált meggyógyítani valakit. Egy városszerte ismert nyomorék kezéből kiragadta a mankót, és ráparancsolt, hogy járjon. A béna néhány pillanatig képes volt használni a lábát. Aragót elképesztette sikere, és ekkor barátaival próbált szerencsét. Habár saját tudatos közreműködése nélkül adott ki parancsokat, ezeket azonnali gyógyulás követte.
Az egyház végül felelősségre vonta, és több pszichiáterrel is megnézette. Ezzel Arigón is segíteni próbált, akit ekkor már erős fájdalmak és hallucinációk gyötörtek. Aggasztotta az is, hogyan lesz képes ellátni feladatait az általa igazgatott étteremben, és hogyan teljesíti politikai kötelezettségeit.
Nem tartott soká, hogy megtörjön az ellenállása. Akaratlanul kezdett betegeket gyógyítani, és kezelései azonnali gyógyulást hoztak. Amikor gyógyított, alábbhagyott a fejfájása, és kevésbé gyötörték a látomások. Évekkel később, az egyház folyamatosan ellenséges álláspontja és egy börtönbüntetés ellenére, praxist indított. Ebben földijei és a már meggyógyított páciensek ezrei támogatták. A kezelés gyakran csak másodpercekig tartott. Rozsdás késsel, félig révületben operált. Ilyenkor arca meglehetősen öntelt kifejezést öltött, ő maga pedig német akcentussal beszélt, és dr. Fritznek nevezte magát. Nem ő, Arigo műtött robotként, és firkált recepteket papírdarabkákra szinte oda sem nézve, hanem a német doktor. E receptek megfeleltek a szokásos orvosi felhasználásnak, és néha olyan gyógyszereket tartalmaztak, amelyek csak nemrég kerültek forgalomba. Arigo a révület vagy megszállottság állapotában normál állapotbeli tudásánál sokkal magasabb szintű orvosi szaknyelvet használt.

Médiumműtétek

Médiumműtétei során egyetlen eszközt használt, egy régi rugós kést. Nem törődött sem az érzéstelenítéssel, sem a fertőzés megelőzésével, mégsem éreztek fájdalmat a keze alatt a páciensek, és nem is véreztek. Gyakran úgy műtött, hogy oda sem nézett, még a fejen vagy a szemen végzett bonyolult műveleteknél sem, hanem a többi beteggel csevegett. Arigo csaknem húsz évig praktizált, és több ezer pácienst kezelt. Idővel elfogadott olyan spiritiszta tanokat, amelyek ellen jó katolikusként sokáig küzdött. Egy idő után tényleg hitt abban, hogy az elhunyt dr. Fritz működik rajta keresztül további másik világbeli segítőkkel, köztük egy tizenharmadik századi szerzetessel együtt.
Több amerikai orvoscsoport is vizsgálta Arigót, és hitelesítette gyógyításait. Kizártak bármiféle csalást, de nem tudták feltárni a gyógyítási folyamat mechanizmusát. Arigo sem pénzt, sem adományt nem fogadott el szolgálataiért. Még akkor is megtartotta éjjeliőri állását, amikor hetente közel ezerötszáz, a világ minden tájáról érkező beteget kezelt. Mégsem tűnt soha kimerültnek. 1971-ben, egy általa pontosan megjósolt autóbalesetben vesztette életét. Brazília akkori elnöke, Arigo páciense és személyes jó barátja, Kubitschek épp akkoriban hozott létre nemzeti alapítványt és bizottságot munkája támogatására. (Fuller, 1974.)

*   *   *

Arigo, a brazíliai gyógyító sok sámánhoz hasonlóan kezdetben hevesen elutasította a kapcsolatot a szellemvilággal. Végül ellenállása megtört, és elfogadta szerepét, hogy a másik világ akarat nélküli eszköze legyen. Sohasem állította, hogy maga rendelkezne gyógyító képességekkel vagy más adottsággal. Egyszerű, alázatos ember maradt, aki kötelességének érezte, hogy enyhítse mások szenvedését. Halála után egyik bátyján jelentek meg olyan tünetek, amelyek Arigo gyógyítói pályájának elején jelentkeztek. Azt beszélték, dr. Fritz Arigo fivérének testében akarja folytatni a munkáját.

Vélemény, hozzászólás?