Tenzin Wangyal Rinpocse

posted in: Életrajzok | 0
Tenzin Wangyal Rinpocse

Tenzin Wangyal Rinpocse egyike a kevés Nyugaton élő bön mesternek. Folyékonyan és jól beszél angolul, így mély bölcsességét és az ősi tibeti tanításokat érthető és világos stílusban képes átadni úgy, hogy a nyugati emberek használni tudják azokat mindennapi életükben.
Rinpócse Indiában, Amritsarban született 1959-ben, miután a szülei a kínai megszállás elől elmenekültek Tibetből. Tíz éves korában avatták szerzetessé az indiai Dolanji mellett található Menri Kolostorban. Tanításokat kapott buddhista és bön mesterektől egyaránt, és elérte a Geshe fokozatot, amely a legmagasabb tanulmányi fokozat a hagyományos tibeti kultúrában.
Elhivatott vezetőként Rinpocsének közel 25 év tapasztalata van a nyugati világban élő gyakorlók vezetésében. 1991 óta az Egyesült Államokban él, ő a virginiai Charlottesville-ben lévő Ligmincha Intézet alapítója és spirituális vezetője. A szervezet (www.ligmincha.org) célja az ősi Tibet és a Zsangzsung Birodalom tanainak, művészetének, tudományának, nyelvének és irodalmának megőrzése.
A Ligmincha Intézet nevét Zsang Zsung ősi királyságának Ligmincha királyi dinasztiájáról kapta. A Ligmincha pecsét külső körében található felirat a legutolsó Ligmincha király eredeti hivatalos pecsétjéről származik. Jelentése: “A létezés királya, kinek hatalma van a Három Birodalom felett.” (Tib.: Kham Chan pa san lig zhi ra rcan). E körön belül tűnik fel a lótusz öt szirma, amely az Ötféle Tudást (rig-gnas-lnga) szimbolizálja, melyek nélkül egy művelt emberi lény nem képes teljes életet élni a világon. E körön belül található a nyolcágú csillag, amely a Bön Kilenc Útja közül a megvilágosodáshoz vezető nyolc okozati és gyümölcsöző ösvényt mutatja fel. A pecsét közepén látjuk a tibeti “Á” betűt, amely a kilencedik ösvényt jelöli, az Önfelszabadulás Végső Ösvényét, a Dzogcsent, a Nagy Tökéletességet.

A Ligmincha Magyarországról
A Ligmincha Magyarország a Ligmincha International tagjaként a tibeti bön buddhista hagyomány Tenzin Wangyal Rinpocse által képviselt átadási vonalához tartozik. Elsődleges célja, hogy Rinpocse tanításait elérhetővé tegye a magyar érdeklődők számára, ezzel segítve őket, hogy felismerjék lényegiségük határtalan természetét, valamint támogatva a bön buddhista hagyomány fennmaradását a 21. században
www.ligmincha.hu

Vélemény, hozzászólás?