Geshe Tenzin Wangyal Rinpocse

posted in: Életrajzok | 0

Geshe Tenzin Wangyal Rinpocse a Ligmincha Intézet alapítója és spirituális vezetője, széles körben ismert könyvek szerzője, és magasan tisztelt tanító az Egyesült Államokban, akinek Mexikóban és Európában is számos tanítványa van.

Tenzin Wangyal Rinpocse
[wa-wps] Folyékonyan és jól beszél angolul,így mély bölcsességét és az ősi tibeti tanításokat, érthető és világos stílusban képes átadni, és hozzáférhetővé tenni úgy, hogy a nyugati emberek használni tudják mindennapi életükben.

 Gyemekkora

az ifjú Tenzin WangyalTenzin Rinpocse Amritsar-ban, Indiában született, nem sokkal azután, hogy szülei elmenekültek Tibetből a Kínai Kulturális Forradalom idején 1959-ben. Tenzin Rinpócsét tíz éves korában szerzetessé avatták a Menri Kolostorban, mely az Indiában, Dolanji mellett található. A kolostor vezető tanára Lopön Sangye Tenzin Rinpócse ismerte fel őt a híres Khyung Tul Rinpócse újra testesüléseként, aki híres meditáció mester, tanító valamint gyógyító volt, és a 20. század közepén hunyt el.

 Rinpocse 13 éves korától gyakorolja a dzogcsen-t, mind a Bön, mind a Buddhizmus tibeti mestereitől. Bön mesterei Őszentsége Lungtok Tenpai Nyima, Lopön Sangye Tenzin Rinpócse, Lopön Tenzin Namdak Rinpócse, és Gese Yungdrung Namgyal voltak. Tenzin Rinpócsét, egészen fiatal felnőtt koráig, fiaként nevelte Lopön Tenzin Namdak Rinpócse, akit ma a Bön hagyomány legmagasabb rendű tanítójaként tisztelnek, és aki egyben Tenzin Rinpócse eredet mestere is. Tenzin Wangyal Rinpócse 1986-ban fejezte be, azt a 11 évig tartó képzést, melynek révén a Bön Buddhista szentiratok-, filozófia és vita- beteljesített tudósává vált. A Menri Kolostor Dialektikus Iskolájában végezte hagyományos tanulmányait, ahol gese fokozatot ért el, amely a nyugati egyetemeken a filozófiai doktorátusnak felel meg.

A képzés befejezte után Tenzin Rinpócsét a Library of Tibetan Works and Archives foglalkoztatta Dharamsalában, Indiában. Ugyanebben az évben Oszentségetwr & lopon read text 2003_200h a XIV. Dalai Láma kinevezte Rinpócsét, hogy képviselje a Bön hagyományt a Tibeti Számuzetésben lévő Kormány tibeti küldöttei között.

Tanítása Nyugaton

 Tenzin Wangyal Rinpócse elsőként hozta el a Bön értékes tanításait a nyugati világba. Csögyal Namkai Norbu Rinpócse dzogcsen mester 1988-ban hívta meg őt, hogy Olaszországban tanítson, melynek révén több más alkalom is adódott, hogy Nyugat-Európa különbözo helyein is tanításokat adjon. 1991-ben Tenzin Rinpócse Rokefeller Ösztöndíjat kapott a Rice Egyetemtől, Huston-ban (Texas). Ott folytatta kutatásait, melyek a korai Bön tantra istenségei és a korai Tibeti Buddhista hagyományok közötti kapcsolatra irányultak. 1993-ban kapott egy második Rockefeller ösztöndíjat is, amikor a Rice Egyetem újra meghívta, hogy tanítson a tavaszi félév alatt.

Tenzin Rinpócse úgy döntött, nyugaton marad, hogy az ősi Bön hagyományokat átadja a nyugati tanítványoknak. 1992-ben megalapította a Ligmincha Intézetet (Charlottesvile, Va.), mely egy non-profit szervezet, azzal a célla, hogy megőrizze Tibet és Zsang Zsung ősi tanításait, művészetét, tudományát. és irodalmát a jövő nemzedékei számára.

1994-ben ösztöndíjat kapott a National Endowment for the Humanities nevű intézzettől, hogy a Bön hagyomány logikai és filozófiai oldalát kutassa. E kutatás eredménye a 2006-ban megjelenő publikáció Unbonded Wholeness: Dzogchen, Bon and the Logic of the Nonconceptual (Oxford University Press,2006), amely Anne Carolyn Klein együttmuködésével jelent meg, aki a Rice Egyetem vallási tanulmányok fakultásának vezetője. 1994-ben Tenzin Rinpócse megjelent a Dicovery Channel-en, ahol tanítást adott a tibeti álomjóga gyakorlat főbb elveiről, mely első része volt egy három részes sorozatnak: ” Az álom ereje” címmel.

Családi élet

Tenzin Wangyal Rinpocse2004 tavaszán Tenzin Rinpocse feleségül vette Cering Wangmo-t Lama Khyimsar Rinpócse hugát. (Lama Khyimsar Rinpócse a Pungmo Gon és a Lhari Nyiphug kolostorok hagyományainak vonaltartója, és a tibeti Yungdrung Bön Institute alapítója, az Egyesült Királyságban. 2005 őszén megszületett fiúk, Szenge. A Wangyal család jelenleg a kaliforniai San Francisco-ban az öböl környékén él.

Jelenlegi tevékenységek

Rinpocse továbbra is a Bön Buddhista hagyomány megőrzésének szenteli munkáját úgy, hogy központokat, gyakorlócsoportokat hoz létre szerte a világon, szentiratokat fordít és könyveket publikál, valamint hiteles élő tanításként mutatja meg a Bönt a nyugati tanítványoknak. 2008-ban az európai nyári elvonuláson Buchenau-ban (Németország) Rinpocse bejelentette a Lishu Intézet, vagyis iskola létrehozását (India, közel Dehra Dun városához), ahol a nyugati tanítványok elmélyíthetik a Bön ősi tanításainak és gyakorlatainak tudását és tapasztalását.

Vélemény, hozzászólás?